BatoR

20 Haziran 2020

Yorum yapılmamış

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Türkiye’nin ve Dünyanın, bina büyüklüğü ve sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesidir. Adını antik kentten alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında yerli ve yabancı ziyaretçiler için hizmete açılmıştır. Adını antik kentten alan müze kültür ve tarih severlerin ve sanat tarihçilerinin, arkeologların gözdesi olan müzede, mozaiklerin ruhuna dokunarak ve yaşanmışlığı hissederek geçmiş tarihe güzel bir yolculuğa çıkacaksınız.

Savaş Tanrısı Mars Heykeli

Büyük ve tarihi zenginliğe sahip olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’e gelmeniz için başlı başına bir sebeptir. Müzede bulunan mozaik eserlerin büyük bir titizlik ve incelikle işlenerek nasıl bir sanat eserine dönüşmüş olduğunu görmek sizi hayretler içerisinde bırakacaktır. Ayrıca döneme ait arkeolojik bulgulardan Zeugma Antik Kentte çıkarılmış olan birçok eser tamamı 2500 metrekarelik alanda sergilenir. Sergilenen mozaiklerin dışında, Antik kentte yaşamış olan insanların inanç ve kültürleri, günlük yaşadığı ortamı, yapısına uygun sokağı, kireç taşından yapılmış heykeller ve mozaikler yardımıyla anlatılmıştır. Bereket ve gücü temsil eden Bronz Mars heykeli, savaş tanrısı olması nedeni ile müzede ayrı bir öneme sahiptir.

Ayrıca Mars heykeli öyle bir yere yerleştirilmiştir ki müzenin her yerinde görebilirsiniz. Tabi müze ağırlıklı olarak mozaik üzerine döşenmiş olsa da Roma dönemine ait sütunlarını, çeşmelerini, mezar stellerini’de bulabileceksiniz. Bu anlamda Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi tam bir tarihi çeşitliliği kapsamaktadır.

Gaziantep ve Zeugma mozaik müze ile simgeleşen Çingene kız mozaiği dünya çapında ilgi çekmiştir. 1998-1999 yılları arasında Belkıs harabeleri kurtarılırken üzerindeki sütun kaldırılmasıyla bulunmuştur. Küçük ebatlara sahip olan mozaik, Maenad villasının tabanında bulunmuştur. Çingene kızına benzetildiği için Çingene Kızı Mozaiği olarak şimdiki adını almıştır. Çingene kızı mozaiği gözlerindeki mahzun bakışları ile ziyaretçileri karşılılar. 2012 yılında Dr. Stephanie Hooper tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Zeugma Antik Kenti kökenli parçaların Amerika’da Bowling Green State Üniversitesinde olduğu belirlendi. Turizm ve kültür bakanlığımız tarafından, üniversitede dekor olarak sergilenen Çingene kızı mozaiğinin eksik parçalarının 2012 yılında resmi olarak Türkiye’ye iadesi istendi. 5,5 yıl süren görüşmeler sonucunda Çingene Kızı mozaiğinin kayıp 12 parçası 2018 yılında Türkiye’ye getirildi. Sonuç olarak Gaziantep Zeugma müzesine teslim edildi.

Zeugma Antik kentinin tarihine tanıklık etmek, mozaiklerin detaylarını görmek için hala geç değil. Olağanüstü anlam ve hikâyelerini öğrenmek istiyorsanız Gaziantep Zeugma mozaik müzesini mutlaka görmelisiniz.

Ayrıca Dünya çapında bilinen Çingene kızın gözlerinin içine bakıp, o masum bakışların gizemini siz de yaşamalısınız.