Gaziantep Meyan Şerbeti ve Tarifi

Meyan şerbeti, Gaziantep’in vazgeçilmez yerel lezzetlerinden biridir. Genel olarak GAP Bölgesinde tüketimi oldukça yaygın olan Meyan Şerbetinin Gaziantep’te yeri başkadır. Fırat nehrinin civarında yetişen Meyan bitkisinin köklerinden yapılır. Bu bitkinin anavatanı Çin’dir. Özellikle yetiştiği toprak türü tadını etkiler. Fırat havzasında yetişen Meyan’ın en lezzetli Meyan bitişi olduğu söylenmektedir.

Kimilerince “Yerli Kola” diye de adlandırılan bu güzel içecek adını aldığı Meyan bitkisinin köklerinden elde edilir ve başka hiçbir katkı maddesi içermez. Oldukça rayihalı bir tadı olan Meyan şerbeti, susuzluğa da iyi geldiği düşünülür ve özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Sağlık açısından da oldukça faydalı olan Meyan şerbeti içeriğinde çok çeşitli çözücü bileşen barındırır. Bu sebeple aşağıda sıraladığımız birçok rahatsızlığa belirli seviyede olumlu etkileri vardır:

  • Kumarin içerir ve bu sayede özellikle kış aylarında öksürük, ses kısıklığı, balgam vb. sorunlara çare olur. Gargarası tavsiye edilir.
  • İltihap sökücü olması sebebiyle mide, bağırsak florasını düzenler.
  • Hücre yenileyici özelliği bulur ve kemik, eklem ağrılarına deva olur.
  • Cilt yenileyici özelliği sayesinde akne vb. tedavisinde kullanılır.
  • İçerdiği antioksidan vb. özellikler ile karaciğeri toksinlerden arındırdığı da bilinmektedir.
  • Yatıştırıcı özelliği sayesinde yorgunluk, strese karşı etkilidir.

Tüm bu kadar etkin çözücü bileşen barındıran Meyan şerbeti tüketilirken de dikkatli olunmalıdır. Sağlık sebebiyle tüketilmesi gerekiyorsa mutlaka doktor tavsiyesi ile tedavi destek amaçlı kullanılmalıdır.

Keyif amaçlı kullanırken de günde 2 bardak aşılmamalı ya da daha çok seyreltilerek tüketilmelidir.

Yapımı da hazırladığımız videoda gördüğünüz üzere oldukça basittir. Meyan şerbeti yaparken şeker dahi kullanılmaz, zira kendi özel tadında yapısında tat olarak şeker ihtiva etmektedir.

Susuzluğu giderici, serinletici özelliği sebebiyle özellikle yaz aylarında soğuk hatta buzlu olarak içilir.

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?