BatoR

12 Temmuz 2020

Yorum yapılmamış

Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep’in tarihi hamamları…

Antep’in hamamları… Gaziantep’in meşhurdur hamamları ve bu şarkılara kadar sirayet etmiştir. Hele bir de tarihten kopmuş gelmiş ve bugün hala dimdik hayatta olunca daha bir başka olur. Osmanlı Mimarisi ve hamam kültürüne uygun, yapısını ve sağlamlığını günümüze kadar koruyan hamamlara en iyi örneklerden Paşa Hamamı; Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz tarafından 2015 yılında hamam kültürünün devamlılığı için restore ettirilerek müzeye dönüştürülmüştür.

Müzeyi gezerken hem eski yöresel geleneği öğreniyorsunuz hem de tarihi soluyup eski hamam zamanlarını aklınızda canlandırıyorsunuz. Müzede balmumu heykelleri ile Antep hamam kültürünü görerek, adabı, tellak, natır, hamam tasları, lifler, kalıp sabunlar, şimşir taraklar, tarak çantaları, kalıp sabunları ve hamam kültüründeki asker hamamı, damat hamamı, sünnet hamamı, gelin hamamı, hamamda kız bakma, Nevse hamamı, bebek kırk hamamı, yeme içme ve hamamda eğlence kültürü anlatılıyor.

Gaziantep Hamam Müzesi’nde tavanında diğer hamamlara göre kubbenin üzerinde daha fazla gözenek bulunuyor. Fil gözü olarak bilinen gözeneklerin fazla olması ışığı aydınlık vermesi, güneş ışınlarını direkt içeri vermesi ve daha sıcak hale getirmesidir.

Eğlencesiz hamam olmaz, iyi yoğrulmayan bulgurdan da köfte olmaz. Hamam kültürümüzde geçmişten günümüze kadar gündüzleri kadınlar, akşamları erkekler gitmektedir. Erkekler için, damat hamamı, sünnet hamamı ve asker hamamlarında, sazlı sözlü eğlenceler ılıklık bölümünde düzenlenir, hamamda çiğköfte yoğrularak hamam sefası yapılır.

Kadınlar hamama gitmeden önce hazırlıklar yapılır. Birkaç gün önceden yemekler hazırlanıp, bohçalar, eğlence için def, zil hazırlanılır. Gelin hamamı eğlencesinde Şamşırak (parfüm) geleneği yapılır. Doğal Gülsuyu parfümünün içine amber, misk, tarçın vb. güzel kokan baharatlar karıştırıp, hazırlanan karışım ılıklık ve sıcaklık bölümü arasında evlenecek gelinin başından dökülür.

Ayrıca Paşa Hamamının hizmet verdiği dönemlerde geçerli olan en önemli geleneklerden bir diğeri de “Gulleytin Havuzudur”. Ruhani temizliğin yapıldığı bölümde Ermeni ve Yahudi vatandaşların ruhani arınma yaptıkları alandır. Hamam müzesini gezerken eski hamam kültürünün yoğun yaşandığı dönemde içinizden keşke bende burada olsaydım diyeceğiniz güzellikte bir hamamdır…