BatoR

20 Haziran 2020

Yorum yapılmamış

Gaziantep Yöresel Kahvaltı

Gaziantep Yöresel Kahvaltısı çok özeldir. Elbette her bölgede kahvaltı güzeldir ve yöreseldir. Ama konu Gaziantep Yöresel Kahvaltı ise, hiçbir şehirdeki gibi değildir. Kahvaltı bizler için, sabah şöleni gibidir. İlk öğün kahvaltımıza ayrıca önem veririz. Lezzet konusunda dünyaca ünlü olan Gaziantep’in kahvaltısı da dillere destandır.

Zengin bir öğün olduğundan dolayı, dışarıdan gelen turistler ve misafirler kahvaltı olarak, bir öğünden fazlası derler. Ve aynen de öyledir.  Serpme Kahvaltısının zenginliğinin yanı sıra, Beyran çorbası, cartlak kebabı, ciğer kavurması deneme fırsatı bulabilirsiniz. Sabah 07:00’de sıcak Kübban ekmeğine çekeceksin cartlak kebabını, (ciğer kebabı) olmazsa olmaz baharatlarını atıp yedikten sonra gözün açılır şöyle kendine gelirsin işte… Veya o beyran yok mu o beyran, kokusu bitirir insanı… Aman dikkat, sıcaktır ha dikkat etmek gerekir ağzını yakarsın yoksa… Ayrıca, mevsimine göre zeytin, nohut, yumurta, piyazları, Tarhunlu Antep böreği tadacağınız lezzetlerdendir.

Gaziantep yöresel kahvaltı için olmazsa olmazımız, yöresel Antep peynirimizdir. Caanım peyniri sıcak suda beklettikten sonra yumuşamış erimiş elastik yapısı ile gıcırdama hissini alacağınız peyniri, fırından yeni çıkmış, birazda gevretilmiş, tırnaklı ekmekle yemelisiniz. Hele bu ekmek Küncülü (Susam) ise zaten denecek bir şey kalmaz. Sadece bu kadar mı demeyin, canımız bundan sonra şirin çeker. Sıra gelir Katmer ve Batma kaymağına… Katmer zaten bizde bir anlamda baklavanın amcasıdır. Batma kaymak, oldukça yoğun bir yapıya sahiptir. Sütün çok yoğun, kıvamlısını düşünün. Onu yemek için, daha küçük ve daha ince, özel ekmekler yapılır. İkiye ayrılan bu ekmekleri kâseye küçük küçük doğrayarak veya bütün halini kaymağa batırarak, sonra da isteğe göre üzerine toz şeker, bal veya reçel ile tatlandırarak afiyetle yenir.

Gaziantep Yöresel Kahvaltı deyince akla ilk gelenler şunlardır:

  • Kübban ekmek: Gaziantep’te, tombul, yuvarlak, içi şişkin, ikiye ayrılabilen Antep ekmeği.
  • Tırnaklı ekmek: Fırınlarda parmaklarımızın ucu ile şeklini verdiğimiz Antep ekmeği.
  • Cartlak kebabı: Bizim buralarda sabah 07.00 ciğerciye gidilir, pidenin içine, tercihe göre piyazı ve baharatlar ile (kimyon- sumak -pul biber -karabiber) dürüm edilir. Kimyon mideyi rahatlatır biliyorsunuz değil mi?
  • Beyran Çorbası: Kış Aylarında sabah kahvaltısı ile başladığımız, öğle ve akşam ve gece geç saatlerde bile yediğimiz enfes Beyran çorbası. Özellikle soğuk algınlığına ve vücut direncine iyi geldiğinden, hayatımızda çok önemi vardır. Kuzu inciğini 10-13 saat pişirir et suyu, sarımsak- pirinç tercihinize göre baharatlar ilave edilir ve afiyetle yenir.
  • Antep Peyniri Basma: Tuzsuz Antep peynirini, bahar aylarında herkesin tercih ettiği alıştığı peynircisine sipariş verir. Soğuk hava depolarında veya buzdolabında kış ayları için tuzlanıp saklanır. Sıcak mevsimde tuzu kendini korur. Sofraya koyarken sıcak suyla yıkayarak tuzundan ayırır ve o şekilde tüketiriz.